Reacties “uit de zaal”

Reacties “uit de zaal”
 

Geschreven door: San van Esschoten
Ik wil je nog even laten weten dat we genoten hebben van je lezing over Vincent van Gogh in het Drents Museum Assen. De lezing geeft een extra diepte aan de tentoonstelling. Het is altijd fijn als je bij zo’n tentoonstelling wat achtergrond informatie hebt. Nou, die hadden wij zeker. Je lezing was levendig en afwisselend. Bedankt.

 

Geschreven door: Leny Both
Ik vond de lezingen zeer interessant en heel goed gebracht. Dank hiervoor. Ik hoop, dat er in een nieuw seizoen weer iets op het programma staat.

 

Geschreven door: Reiny Veldhuizen
Voor je enthousiaste uitleg bij deze cursus waarbij niet alleen de schilderijen maar ook persoonlijke relaties werden verteld. Voor mij was het een openbaring hoe Picasso zijn schilderijen bedoelde dat hij het uit elkaar haalde en als een soort puzzel weer in elkaar zette volgens jou. Zo had ik het nooit bekeken. Ging een wereld voor mij open.

 

Geschreven door: Christien de Graaff
Ik wil je hartelijk danken voor je informatieve en inspirerende cursus. Ik ga eind februari met een treinstedentrip o.a naar Parijs en zal daar zeker met andere ogen kijken naar de kunst dan in het verleden. Erg leuk!

 

Geschreven door: Sophia Boonzaaijer
Graag wil ik u bedanken voor de lessen kunstgeschiedenis in Groningen. Ik heb erg van genoten en het heeft me enorm geïnspireerd! De enthousiaste manier waarop u het deed en de enorme kennis die u hierin deelt, maakten deze colleges voor mij heel waardevol.

 

Geschreven door: Irene Langendijk
Ik heb zeer genoten heb van de lezing "Verbluffend Vermeer". Ik kan niet naar het museum om de schilderijen te bekijken, maar ik ben ervan overtuigd, dat ik door de lezing veel meer heb kunnen genieten van de kunst van Vermeer, dan wanneer ik alleen naar de tentoonstelling was gegaan. Veel dank voor uw lezing: het heeft mij zeer geboeid!

 

Geschreven door: Pauline van der Sluijs
Bedankt voor de interessante Vermeerlezing. Erg leuk zoals je verschillende facetten hebt benoemd, evenals de uitleg van allerlei details. Ik weet niet of ik dit allemaal uit de tentoonstelling had gehaald.

 

Geschreven door: Annelies Vermaas
Gisteren heb ik u al gecomplimenteerd met uw boeiende lezing. Van meerdere leden kreeg ik ook te horen, dat ze een fantastische avond hadden. U hebt de vele facetten van het Futurisme in woord en beeld zo mooi belicht!

 

Geschreven door: Bea Mink
Vanmiddag was ik aanwezig bij de lezing over Gustav Klimt. Ik vond het heel duidelijk en heb nieuwe informatie gekregen. U vertelde dat u de tijdlijn die getoond is tijdens de lezing zou willen mailen en dat u ook nog wel wat meer informatie zou kunnen toesturen. Alvast mijn hartelijke dank.

 

Geschreven door: Kristien van der Most
Naar Klimt tentoonstelling geweest. Wat was ik blij met jouw interessante, duidelijke lezing.

 

Geschreven door: Marleen Koudenburg
In Smilde weer met veel plezier en zeer geboeid geluisterd naar je uitgebreide verhaal over Gustav Klimt.

 

Geschreven door: Maria Streutker
Bedankt voor de boeiende Studiedag Kunstgeschiedenis. Toch weer veel geleerd, je hebt een goede stem praat rustig, heel informatief zonder overkill.

 

Geschreven door: Tiny Seijen-Jansen
Met plezier heb ik de lezingen over koffie, chocolade en thee gevolgd en veel geleerd, zoals het drinken vanuit een schoteltje. Nu weet ik waarom mijn grootmoeder schalen had bij haar theeservies. Een nichtje dacht dat het opdienschalen waren, maar het zijn dus spoelkommen. Interessant was ook het oorspronkelijk gebruik van kommetjes. Die zag ik onlangs in Paleis Het Loo toen ik de Oost route “Willem en Mary” liep.

 

Geschreven door: Margreet Deken
Ik heb enorm genoten van uw online lezing over Alida Pott en De Ploeg. Heel veel toegankelijke en interessante informatie met prachtige dia’s van haar schilderijen. Ik ga zeker de tentoonstelling in het Groninger Museum bekijken. U vertelde dat eventuele belangstellenden de dia met een overzicht van de kunststromingen en een korte samenvatting van De Ploeg bij u konden navragen. Ik ben daarin zeer geïnteresseerd.

 

Geschreven door: Harry Koops
Ik vond de presentatie bijzonder verhelderend; ik kende De Ploeg en Alida Pott vooral van naam, maar om het hele plaatje rond deze groep te horen was erg interessant. Bedankt voor het aanvullend lesmateriaal.

 
Geschreven door: Paul Nijkamp
Mijn vrouw en ik hebben erg genoten van uw levendige voordracht over Jan Sluijters! Graag ontvangen wij van u de verhelderende Tijdlijn.

 

Geschreven door: Richard den Dunnen
Voor mij was het vanmiddag de eerste keer dat ik deelnam. Ik zie nu al uit naar volgende week. Enfin, ik heb genoten van de cursus Art Nouveau-Art Deco. Heel interessant, heel leerzaam, transparant en prima te volgen online. Een hele verrijking! Daarvoor nogmaals dank.

 

Geschreven door: Rob Oostenbroek
De cursus Art Nouveau-Art Deco was een verademing en persoonlijk ben ik heel blij met de vele voorbeelden die je hebt gegeven. Aan de hand van de syllabus en de afbeeldingenlijst, heb ik een heel mooi overzicht kunnen maken in een document voor mij zelf. Dan blijft het allemaal beter “hangen”.

 

Geschreven door: Marieke Voormolen
Graag wil ik je langs deze weg bedanken voor de wederom zeer inspirerende cursus Flaneren langs kunstgeschiedenis in grote steden. Het verlanglijstje van stedentrips is weer aardig vol geraakt, hoewel ik in alle besproken steden wel geweest ben. Maar er zijn zoveel nieuwe dingen langs gekomen in deze cursus en zoveel details, die ik indertijd gemist heb.

 

Geschreven door: Wemmie Elsenga
Met behulp van internet kan ik nu nog het een en ander opzoeken en bij mijn aantekeningen knippen en plakken. Zo biedt de corona tijd nog extra plezier. Ik heb zo menige reis naar de steden tijdens Stedentrip II weer met een “nieuw oog” gezien en herbeleefd.

 

Geschreven door: Bregje Streutker
Mooie lezing (Barbizon in Drenthe) vanmiddag in Emmen! Op de terugweg dezelfde mooie wolkenluchten als op de schilderijen: denk even alle paaltjes, verkeersborden, snelwegen, windmolens etc. weg…en zie daar: het Drentse landschap!

 

Geschreven door: Marianne
Ik heb genoten vanmiddag bij de Introductiecursus Kunstgeschiedenis. Je vertelt heel boeiend en vloeiend en goed te verstaan. Ook vind ik het fijn hoe je soms even terugkijkt en samenvat.

 

Geschreven door: Margje Duursma
Nogmaals dank voor je inspirerende presentatie over de tuinen van Monet, afgelopen donderdag in Heerenveen. Wij hebben er van genoten.

 
 

Geschreven door: Reiny Veldhuizen
Ik geniet van de enthousiaste wijze waarmee je met ons door de steden flaneert tijdens de cursus Stedentrip. Ik verheug me op het vervolg.

 

Geschreven door: Lian Steijn
Gisteren was ik bij de Studiedag Kunstgeschiedenis in 1 dag in Zwolle en ik heb enorm genoten van de verhalen die u verteld heeft. U presenteert het op een ontzettend leuke manier. De materie wordt heel interessant gebracht en is goed te volgen!

 

Geschreven door: Stefanie en Michel Beuzenberg
Wij willen je nogmaals danken voor een inspirerende en leuke dag in Heerenveen. Heel knap hoe je toch een rode draad en overzicht weet te creëren over materie waarover jij ongetwijfeld over elk onderdeeltje of kunstwerk wel een paar uur of een dag zou kunnen vullen!

 

Geschreven door: Karin Wesselink
Ik heb de een-daagse cursus over Kunstgeschiedenis gevolgd. Prachtig, ik heb genoten! De manier waarop u zo’n enorme periode in 1 dag uitgelegd heeft, was bijzonder aangenaam. Heel duidelijk en met humor. Zeer inspirerend.

 

Geschreven door: Woutera Wijnen
De studiedag in Zwolle was deels voor mij -bewuste- herhaling, maar ik heb ook weer heel veel nieuwe interessante wetenswaardigheden gehoord. Compliment voor de gestructureerde, aansprekende presentatie in dat behoorlijk beperkte tijdsbestek.

 

Geschreven door: Frank van Eerde
Ik heb genoten van de geweldige cursus die je in Drachten hebt gegeven vanuit de Vrije Academie. Super informatief met mooie details. Je herhaalde sommige zaken regelmatig, waardoor de informatie beter beklijft. Echt heel helder.

 

Geschreven door: B.D.
Dank voor de uiterst informatieve- en inspirerende lezingenserie. Naast jouw materiedeskundigheid vond ik dat vooral de verbindingen die je tussen de verschillende stijlen en stromingen legde, de plaatsingen in de tijd en in de maatschappelijke context en jouw humor, de lezingencyclus tot een groot succes maken. Ik heb er veel plezier aan beleefd en ook veel van jouw verhalen opgestoken.

 

Geschreven door: Irene Langendijk
Ik heb heel fijn “geflaneerd” door de kunstgeschiedenis! Leuke manier om meer kennis op te doen over steden, die ik zelf bezocht heb, maar ook over die ene waar ik niet geweest ben: New York. Ik flaneer graag nog wat door! Hartelijk dank voor de boeiende cursus.

 

Geschreven door: Anne Tromp
Met genoegen denk ik terug aan uw lezing “Alle Rembrandts” in de bibliotheek van Coevorden. Zo voorbereid ga ik vast veel meer plezier hebben van een bezoek aan de expositie. Wat boeiend en wat een heerlijke uitleg bij alles. U zorgt voor gerichter kijkplezier.

 

Geschreven door: Yvonna Sijbom
Ik heb genoten van de Rembrandtlezing in de bibliotheek in Coevorden. En anders leren kijken.

 

Geschreven door: Rieta Koops
Mijn bezoek aan de Rembrandt tentoonstelling krijgt door uw interessante lezing in de bibliotheek van Meppel een andere dimensie.

 

Geschreven door: Alberdien Kamphuis
Gisteren heb ik genoten van de lezing over Rembrandt in het Rijksmuseum. Een stimulans om naar de tentoonstelling te gaan.

 

Geschreven door: Silvio F. Emerencia
Naar aanleiding van uw zeer onderhoudende lezing over Vincent van Gogh in Arles voor onze Prince-Afdeling ‘de Hondsrug’, klim ik in de pen met het verzoek om toezending van de door u getoonde tijdlijn aan het begin van uw voordracht. Op voorhand dank!

 

Geschreven door: Gerrit Eerland
Complimenten voor de inhoud en de presentatie van uw lezing over Van Gogh en zijn kunstenaarskolonie in Arles.

 

Geschreven door: Hans van Velzen
Allereerst mijn complimenten voor de wijze waarop je vanmiddag het eerste college gaf over kunstgeschiedenis: duidelijk, helder en bevlogen. Graag ontvang ik het tijdlijn document. Tot volgende week.

 

Geschreven door: Arnold Zandbergen
De kopieën van je lezing vanavond over te tentoonstelling “Ik Maria van Gelre, de hertogin en haar gebedenboek” waren op, maar je zei dat je ze ook op de mail kon zetten. Graag! Ik vond het een leuke en interessante lezing. Prima presentatie, vol enthousiasme gebracht.

 

Geschreven door: Sicco en Ellen van Albada
Wij hebben uw lezing over De Ploeg in het Gronings museum bijgewoond. Onze complimenten! Duidelijk, helder, overzichtelijk en uitstekend aansluitend bij de tentoonstelling, met goede tips voor het bekijken.

 

Geschreven door: Ine Geerligs
Heb genoten van het museumbezoek. Jouw lezing over De Ploeg was hierbij een fijne aanvulling.

 

Geschreven door: Els Dijkman
Ik was bij uw Symboliek in de Gouden Eeuw lezing in Hemrik. Ik vond het een boeiende en ook gezellige, onderhoudende avond.

 

Geschreven door: Liesbeth den Heijer
“Ik, Maria van Gelder” was een mooie lezing. Veel gezien, wat me tijdens mijn bezoek niet was opgevallen. Ik ga nog eens!”

 

Geschreven door: Aletta Schiphouwer
“Bedankt voor je enthousiaste en inspirerende lezing gisteravond over “De Ploeg” in de bibliotheek van Smilde.”

 

Geschreven door: Hans Punter
“Ik vind je aanpak van die lezingen (oa over De Ploeg) erg leuk door de context en de samenhangen die je geeft.”

 

Geschreven door: Gonda Lier
“De lezing over De Amsterdamse School in de Wijk vorige week) was heel interessant. Fijn overzichtelijk en met mooie afbeeldingen. Hartelijk dank daarvoor.”

 

Geschreven door: Richard en Teuna Esser
“Wij hebben genoten van Uw lezing over de kunstgroep “De Ploeg” in het Groninger Museum. Het heeft ons zeer geholpen bij het bezoek aan de tentoonstelling.”

 

Geschreven door: Marlene Feitsma (Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk)
“Wat een mooie combinatie: de boeiende presentatie met prachtige schilderijen en de mooi voorgelezen teksten. Jullie waren geweldig!”

 

Geschreven door: Jan en Hanny Marrink (cursus Symboliek)
“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”. Wat hadden we weer fantastische middagen door jouw enthousiasme en vakkennis en de manier waarop jij met iedereen probeert te communiceren. Komen graag terug in een volgend seizoen.”

 

Geschreven door: Wim de Boer (Kunstenaarskolonies)
“In de eerste plaats dank voor de inspirerende en leerzame cursus over kunstenaarskolonies die ik in Oosterwolde heb kunnen volgen. Bron voor meer gaan lezen, kijken en wellicht op reis gaan naar genoemde plekken en andere.”

 

Geschreven door: Jan Waijer (Kunstenaarskolonies)
“Hele leuke cursus, leuke insteek.”

 

Geschreven door: Hannie Smit (Introductie kunstgeschiedenis)
“Nogmaals bedankt voor de leerzame uren!”

 

Geschreven door: Wemmie Elsenga (Symboliek)
“Genoten van uw lezingen in Leeuwarden. Er is een wereld voor mij opengegaan. Kijk nu heel anders naar schilderijen.”

 

Geschreven door: Alie Stam / Odd Fellows Meppel (Glinsterend Glas)
“Allereerst wil ik je nogmaals bedanken voor de mooie lezing die je voor ons hebt verzorgd afgelopen zaterdag. Ik heb alleen maar goede reacties gehoord en dat wil ik je toch graag even melden.”

 

Geschreven door: Joke Herweijer (Introductie kunstgeschiedenis)
“Gisteren weer genoten van jouw verhaal! Zo duidelijk en helder, echt genieten!”

 

Geschreven door: Paul Meijer (opening tentoonstelling Saskia Boelsums)
“Gisteren uw lezing over fotografe Saskia Boelsums bijgewoond. Als ik het mag samenvatten: leerzaam & inspirerend. Hoe ik in 3 kwartier door u anders naar fotografie kan kijken terwijl ik al 30 jaar fotografeer. Ik kan er verder mee! Dank!”

 

Geschreven door: Kieke Meyster
“Ik kijk al uit naar de volgende cursus in Groningen, na twee cursussen gevolgd te hebben. Uw cursussen hebben me geïnspireerd meer over kunst te lezen en te onderzoeken. Heerlijk. Met dank.”

 

Geschreven door: Marcella van der Sluis
“Op het ogenblik volgen mijn man en ik de cursus ‘De kunstenaarskolonie’ in Oosterwolde. We zijn enthousiast geraakt en willen graag op de hoogte blijven van lezingen, excursies en andere activiteiten, die u organiseert.”

 

Geschreven door: Anne Aalders (Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk)
“Mijn vrouw en ik hebben met veel genoegen naar jullie voordracht geluisterd. Door het wijzen op details zie je ineens veel meer in deze kunstwerken. Het thema krijgt daardoor een extra dimensie. Je moet gevoel voor kunst, geschiedenis en cultuur hebben om jullie voordracht te waarderen. Gelukkig dat velen van onze club dat hebben waardoor de meesten er m.i. veel plezier aan beleefden.

 

Geschreven door: Marleen Koudenburg (Talloze ‘Turkse’ tulpen)
“Op 16 juni gaf je i.s.m. ‘Groei en Bloei’ een bijzondere lezing in het Duurzaamheidscentrum in Assen over de Turkse tulp en de symboliek van bloemen. In de Volkskrant zag ik een afbeelding van de door jou besproken beroemde Semper Augustus uit de 17de eeuw. En wel bij een artikel over bitcoins. De bitcoin was bij ons een gespreksonderwerp aan tafel en ik heb jouw verhaal over de tulpenwindhandel verteld!

 

Geschreven door: Asta Gouwe (inleidende lezing bij “The American Dream”)
“Vandaag ben ik naar The American Dream in het Drents Museum geweest. Gelukkig was ik ook naar jouw lezing gegaan in de bieb in Hoogeveen, anders had ik er niet veel van begrepen. Nu heb ik door de lezing anders naar de tentoongestelde werken kunnen kijken en daar ben ik heel blij mee. Dank dus voor de fijne leerzame lezing.”

 

Geschreven door: Rolande Thomissen (inleidende lezing bij “The American Dream”)
“Ik heb erg genoten van deze informatieve avond en ben helemaal geïnspireerd voor beide tentoonstellingen. Hartelijk dank.”

 

Geschreven door: Joke Hoffmann (cursus Verdieping Kunstgeschiedenis)
“Het was een bijzonder leerzame cursus, die met veel enthousiasme door jou werd gegeven. Ik heb er heel veel van geleerd. Ik wil je daar hartelijk voor bedanken en ook voor de leuke mail van gisteren.”

 

Geschreven door: Han Willemen (cursus Introductie Kunstgeschiedenis)
“Dank je wel voor het toesturen van de sheets. Voor vandaag en de vorige 9 keren. Je bent een geweldige kunstdocent. Ik heb genoten!”

 

Geschreven door: Jan Braams (cursus Symboliek en mythologie in de kunst)
“Bij het afscheid stonden er nogal wat cursisten afscheid van je te nemen. Anderzijds stond het busschema op de tocht zodat ik je langs deze weg alsnog bedank voor de interessante cursus.”

 

Geschreven door: W.K. (cursus Symboliek en mythologie in de kunst)
“Graag wil ik je nogmaals bedanken voor de leuke cursus Symboliek in Meppel. Ik heb er van genoten en veel geleerd. Ik bezocht onlangs de Wallace Collection in Londen. Door jouw cursus zag ik zo ontzettend veel dat ik anders niet doorgehad zou hebben, bijv. iets dat alleen maar ‘stilleven’ heette, maar ik zag meteen dat het een schilderij was over vergankelijkheid, met een vals aapje erbij als extraatje.”

 

Geschreven door: Simone Caniëls (cursus Symboliek en mythologie in de kunst)
“Jouw cursus over symboliek was de leukste kunstcursus die ik heb gevolgd. Ik ben er beter door gaan kijken en begrijpen. Dank daarvoor. Dat was precies wat ik zocht in een cursus over kunst.”

 

Geschreven door: Liesbeth Bierdrager (cursus Symboliek en mythologie in de kunst)
“Hartelijke dank voor het boeiende college gisteren in Groningen. Erg verhelderend zoals je de informatie samenvat en overzichtelijk op een rijtje zet.”

 

Geschreven door: Freek Blaakmeer
“Ik ben zeer positief over uw voorbereiding en de kennis van zaken. De cursus heeft mij veel energie gegeven.”

 

Geschreven door: Jeanet Stoot (Bibliotheek Smilde)
“Het was weer een mooie avond! Compliment: ik sprak iemand die al naar de Rodin-tentoonstelling was geweest, maar nu nog een keer wilde gaan omdat zij ontdekte dat ze veel niet goed gezien had.”

 

Geschreven door Anneke Stuut
“Dank voor de cursus: interessante onderwerpen, goed verteld, goede voorbereiding en prima lesmateriaal.”

 

Geschreven door: Sieta Kampen
“Ik heb genoten van jouw lezing in de bibliotheek van Emmen. Vandaag heb ik ‘Peredvizhniki, Russisch realisme rond Repin’ (Drents Museum, Assen) bezocht en het was fantastisch. Met alles wat je verteld had, kon ik de expositie in alle rust bekijken.”

 

Geschreven door: Dolf en Media
“Wij willen je hartelijk dankzeggen voor de wederom geweldig leuke en kleurrijke wijze waarop je de cursus Revoluties in de kunst vormgegeven hebt. We hebben ons geen seconde verveeld en veel bijgeleerd.”

 

Geschreven door: Harma van der Wiel
“Ik heb genoten van je levendige en interessante presentatie. Het was veel informatie, maar prima te volgen.” (Introductiecursus Kunstgeschiedenis)

 

Geschreven door: Marijke Ringelink
“Dank voor de interessante colleges die elke week weer boeiend waren, omdat je een ras vertelster bent.”

 

Geschreven door: Harm Sterenberg
“Ik wil je nogmaals hartelijk bedanken voor de prachtige, inspirerende en leerzame lessen die je ons gegeven hebt. Wat zijn de tien bijeenkomsten toch snel voorbijgegaan.” (Introductiecursus Kunstgeschiedenis)

 

Geschreven door: Jantine Slootheer
“Beste Margaret, Ik heb genoten van de cursus Eik en Cypres. Het heeft mij dichter bij de kunst gebracht en ik ben nog nieuwsgieriger geworden om er over te lezen. De manier waarop jij het bracht zet aan tot nog meer verdieping en om exposities te gaan bezoeken.”

 

Geschreven door: Margret van Wallinga
“Ik heb met plezier de cursus Eik en Cypres bij u gevolgd. Uw duidelijke uitleg bracht een feest van de herkenning teweeg, geweldig. U bracht de cursus zeer enthousiasmerend, ik heb met veel genoegen naar u geluisterd.”

 

Geschreven door: Rina en Gerrit Sleifer
“Jouw enthousiasme voor kunst en het kijken hiernaar heeft ons zeker geraakt. Vooral het in de tijd en de omgeving plaatsen van jouw lezingen was zeer verhelderend. Je gaat de dingen vanuit een rijker perspectief zien. Dank voor de inspirerende aanpak. Een volgende keer zullen we er zeker weer bij zijn.”

 

Geschreven door: Marianne de Vroome
“Met veel plezier heb ik jouw reeks colleges Eik en Cypres gevolgd. Waarschijnlijk onvermijdelijk, bleef de cypres toch wat in de schaduw van de eik, maar dit maakte het geheel niet minder boeiend. Wat mij steeds opvalt is dat je iedere kunstenaar of kunstenares op zo’n enthousiaste manier bespreekt, dat ik elke keer denk: dit is je favoriet! Hartelijk dank!”

 

Geschreven door: Kees en Joan den Besten
“Margaret bespreekt niet alleen op boeiende wijze een beeld of schilderij maar neemt je ook mee in de tijd. Je waant je per lezing twee heerlijke uren in het leven van de kunstenaar of kunstenares!”

 

Geschreven door: Elly Scheffer
“Ik bedank u nogmaals hartelijk voor de fantastische cursus Eik en Cypres. Ik heb genoten van uw fijne verhalen over vooral de achtergronden van de kunstenaars, ik zie dan ook uit naar een vervolg.”

 

Geschreven door: Hanneke Homans
“Al eerder liet ik u weten genoten te hebben van uw hoorcolleges Eik en Cypres, Vrouwelijke kunstenaars uit de schaduw. Graag wil ik ook uitleggen waarom. Uw inzet en voorbereiding was merkbaar. U heeft de gave van het woord, uw verteltrant sleepte mij mee in en door de tijd van de schilders. Door het leggen van verbanden, de anekdotes, feiten en weetjes buiten de reader om viel vaak het kwartje. Dat vond ik heel plezierig. Ik heb vaker bij de Vrije Academie in Groningen cursussen gevolgd; jammer dat ik u daar niet getroffen heb destijds.”

 

Geschreven door: Grietje Westra
“Wat een heerlijke colleges zijn het die je geeft, ik ben blij dat ik heb ingeschreven.”

 

Geschreven door: Ellen Teijgeler
“Vanmorgen weer genoten van je verhaal en er veel over opgestoken! Een erg leuke benadering, die thematische aanpak waarbij we de hele kunstgeschiedenis doorlopen. Maar het valt of staat met hoe het verteld wordt en dat doe je erg goed (ik ben een ervaren collegeloper/gever aan RUG en UVA).”

 

Geschreven door: Poppe Ytsma
“Nog hartelijk dank voor de prachtige lezing over Rothko dinsdagavond in Oosterwolde!”

 

Geschreven door: Alie Hoogesteeger
“Vanavond heb ik geboeid geluisterd naar uw lezing over Mark Rothko. Met veel enthousiasme, kennis en passie gebracht en verrijkt met prachtig beeldmateriaal. Mijn ‘kunstvriendinnen’ deelden mijn mening. Ik zie verwachtingsvol uit naar uw volgende lezingen over Rodin en Repin.”

 

Geschreven door: Joke Smit
“Naar een boeiende, vlotte lezing van U geweest over Mark Rothko. Ik heb er van genoten.”

 

Geschreven door: Iti Broier
“Gisteravond ben ik terug gekomen uit Barcelona. Het was fantastisch. Mijn dochter en ik hebben bijna alles wat je hebt getoond in de cursus, gezien/gedaan. Het was erg handig dat ik al zoveel wist!”

 

Geschreven door: Roelie O.
“Uw lezing in Emmen over de tentoonstelling The Glasgow Boys (Drents Museum, Assen) was erg goed! Graag blijf ik op de hoogte van uw aanbod.”

 

Geschreven door: Jannie Herraiz. Drent
“Dag Margaret, nogmaals bedankt voor de prachtige kerstlezing. Ik heb veel positieve reacties gehoord van Passage dames, die het allen geweldig vonden.”

 

Geschreven door: Piet Niekerk
“Donderdagavond woonde ik de lezing bij in De Tamboer Hoogeveen over Kazimir Malevich. Dat was een bijzondere, plezierige ervaring: boeiend van begin tot eind, informatief, toegankelijk, visueel schitterend. Ik kijk dus terug op een mooie avond. Ik ga zeker naar de Turnerinleiding.”

 

Geschreven door: Hetty Zweers
“Wat heb ik genoten van de serie Kunststof in Assen. Door je enthousiaste en boeiende manier van vertellen, of het nu over de Fijnschilders ging, Edward Hopper, Berthe Morisot of ‘Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk’, telkens weet je ons te raken met humorvolle verhalen. Het heeft me geleerd om op een andere manier naar kunst te kijken en maakte me nieuwsgierig naar nog meer informatie over de onderwerpen die je hebt behandeld. Ik verheug me op het vervolg!”

 

Geschreven door: Peter en Atty Hoogerwerf
Hartelijk dank voor de voortreffelijke lessen en we zien elkaar vast wel weer in het komend seizoen.

 

Geschreven door: Klaes Posthuma
“Hartelijk dank voor de mooie lezing over de Sixtijnse Kapel getiteld ‘De hemel van de Paus’ hier in Oosterwolde. Ik heb genoten.”

 

Geschreven door: Woutera Wijnen
“Dank voor de uitstekende cursus, ik heb deze met veel plezier gevolgd. Het was niet mijn 1e cursus bij de Vrije Academie, maar ze heeft me opnieuw gemotiveerd voor volgende cursussen.”

 

Geschreven door: Bárbara Buijs-Cerezo
“Ik wil je bedanken voor het doorgeven van je kennis, het was weer een boeiende serie Kunststof, interessant met veel informatie en je doet het ook zo goed. Dat is ook de mening van medecursisten met wie ik tijdens de pauze gesproken heb!”

 

Geschreven door: Birgite Swartjes
“Dit najaar heb ik Kunststof-lezingen bijgewoond die je in Meppel gaf. Vooral de lezing over Morisot en Manet vond ik erg goed, de kunst van Berthe Morisot heel mooi om te leren kennen. Een welgemeend compliment.”

 

Geschreven door: Hans en Margreet Dannis
“Dank voor de zeer boeiende cursus Introductie Kunstgeschiedenis en de inspirerende wijze waarop jij ons door al dat moois hebt meegenomen. We zullen daar met plezier aan terug blijven denken.”

 

Geschreven door: Froukje Venema
“Op de dinsdagmiddagen lezingen in de serie Kunststof gevolgd in Assen. Bijna 2 uur per les intensief bezig geweest, er komt namelijk véél èn interessante stof voorbij! Prachtige en actuele onderwerpen, waaronder: Russische Avantgarde, Duits expressionisme, Amsterdamse school, Turner. Een feestje om het te mogen meemaken. Je leert beter kijken en duiden. Bezoek aan museum en galerie wordt niet alleen gestimuleerd, maar ook leuker en interessanter!”

 

Geschreven door: Arno en Ina Klee
“Wij hebben een zeer leerzame rondleiding gehad in het Rijksmuseum. Met name de toelichting op de architectonische restauratie vonden wij zeer boeiend.
Ook het tijdsbeeld dat werd geschetst bij de Hollandse meesters was erg interessant. Wij waren blij met de keuze die u maakte, omdat het ‘Rijks’ niet in middag te bekijken valt: “In de beperking toont zich pas de meester.”

 

Geschreven door: Annemarie Roosch
“Bij mij thuis heb je een inleiding gegeven over de tentoonstelling Dode Zee Rollen in het Drents Museum. Mede hierdoor konden wij deze tentoonstelling veel beter begrijpen en waarderen. Jij kan geweldig vertellen en weet zo veel. Het is altijd een plezier om naar jou te luisteren.”

 

Geschreven door: Heleen de Leeuw
“Ik heb veel lezingen bij jou gevolgd en altijd tot groot genoegen. Een kunstenaar en zijn of haar werk wordt door jou op een enthousiaste en aanstekelijke manier onder de loep genomen. Je geeft een totaalbeeld en brengt dat met grote kennis van zaken en een flinke dosis humor!”

 

Geschreven door: Froukje Venema
“Tijdens de Kunststoflezingen komt véél en interessante stof voorbij! Een feestje om mee te maken. Je leert beter kijken en duiden. Museum- en galeriebezoek wordt niet alleen gestimuleerd, maar is ook leuker en interessanter. Ik verheug me al op het nieuwe seizoen.”

 

Geschreven door: Judith Hoogendoorn
“Maandagavond weer genoten van je sprankelende en deskundige verhaal.”

 

Geschreven door: Henk P.
“Jouw lezingen zijn boeiend en van hoog niveau. De informatie wordt op begrijpelijke en aanschouwelijke manier overgebracht. Ook de humor ontbreekt niet tijdens de gezellige en informele cursusavonden!”

 

Geschreven door: Ellen Klaarmond
“Bedankt voor je enthousiaste lezing! Ik vertelde mijn zoontje dat ik voorgelezen zou worden in de bibliotheek en dat het saai zou zijn (hij wilde graag mee)…maar saai was het absoluut niet! Ik probeer nog een keer naar Assen te gaan (tentoonstelling Dode Zee Rollen), want met de info die ik nu heb gekregen, wordt het alleen maar beter volgens mij.”

 

Geschreven door: Media en Dolf Scholte
“Wij hebben genoten en veel opgestoken van de colleges. Je bent duidelijk, helder en had je iedere keer terdege voorbereid. Zo knap dat je nooit naar een naam of woord hoeft te zoeken!”

 

Geschreven door: Mariëtte Verdaasdonk
“Ik heb een hoop geleerd het afgelopen jaar en zie veel meer als ik nu naar kunst kijk.”

 

Geschreven door: Jannie Hartman
“Weer een boeiende avond: ik merk dat ik dingen beter onthoud door de wijze waarop jij ze brengt. De schema’s zijn mooi overzichtelijk, evenals de omschrijvingen.”

 

Geschreven door: Wim van Gessel
“Bij deze wil ik je hartelijke danken voor de mooie colleges die je gegeven hebt. Interessant en dat alles, verteld met mooie stem en bijpassend beeldmateriaal, complimenten!”

 

Geschreven door: Maja van Gilst
“Een mooie, interessante cursus. Knap om in zo’n kort tijdsbestek veel te kunnen vertellen maar … misschien nog knapper veel te kunnen weglaten!”

 

Geschreven door: Theo Pluijter
“Bedankt voor de boeiende lezing over De Sovjet mythe. Ik heb er erg van genoten en ik verheug mij op de rondleiding.”

 

Geschreven door: Inge Miedema
“Hallo Margaret, Het was weer genieten bij de lezingen. Zeer verschillende onderwerpen en dat maakt het erg leuk, zeker ook omdat je er vaak wel iets van weet, maar……”

 

Geschreven door: Evelien van den Berg
“De 4 presentaties van de afgelopen weken vond ik leuk en interessant. Vooral Klimt was voor mij een openbaring.”

 

Geschreven door: Carla Dubbelman
“Jouw boeiende cursus kunstgeschiedenis is bagage die maakt dat je nog meer ziet en kunt genieten van al het moois dat daar te vinden is.”

 

Geschreven door: Trees Wieman-Pot
“Vond de introductie die je gegeven hebt erg leuk, leerzaam en heb met veel plezier geluisterd naar een zeer bevlogen docente!”

 

Geschreven door: I.V.
“Ik geniet erg van `jouw cursus`–het vergroot mijn kennis, interesse in de kunst/geschiedenis in het algemeen, en in het bijzonder het `nog meer` genieten van de details van oa de verschillende stijlen.”

 

Geschreven door: Servaas Morré
“Dank voor de leuke en interessante Kerstlezing en de bijlage!”

 

Geschreven door: Sandra Overbeek
“Samen met mijn vriendinnen woonde ik de lezing bij over thee en theecultuur in Café dell ’Arte in Hoogeveen. Het was een erg geslaagde middag; wat leuk dat je zoveel bijzondere dingen hebt verteld over zoiets alledaags als een kopje thee! Aansluitend hebben wij genoten van een heerlijke High Tea.”

 

Geschreven door: Karin S.
“In december 2012 was ik samen met een vriendin bij de Kerstlezing –en brunch. Erg boeiend en interessant! Zoveel feiten en wetenswaardigheden over het kerstverhaal, die wij nooit eerder hadden gehoord. Ga je komende winter weer zulke leuke lezingen geven? Komen wij weer (-: !”

 

Geschreven door: A.G. Buining (Kunststof)
“Met veel genoegen geluisterd en gekeken. Toch nog weer nieuwe ontdekkingen gedaan. Klasse!”

 

Geschreven door: Lammert en Riet M.
“Wij hebben gisteravond uw meeslepende inleiding tot de tentoonstelling over Chinese kunst uit het Tang-tijdperk in het Drents Museum bijgewoond. Wij moeten de expositie nog gaan zien, maar zijn daar nu in ieder geval goed op voorbereid. U plaatste de objecten in een bredere context, met o.a. veel afbeeldingen van vergelijkbare objecten in de grote musea van de wereld en met foto’s van het huidige China en kaarten en plattegronden. Een boeiende avond! Nogmaals bedankt, het was zeer de moeite waard.”

 

Geschreven door: H.F.
“De hoed van Vincent vond ik een zeer interessante en inspirerende bijeenkomst!”

 

Geschreven door: Annemarie Roosch (Kunststof)
“Ik heb de afgelopen lessen bijzonder genoten van de manier waarop de onderwerpen werden gepresenteerd. Zo onderhoudend en zo verzorgd.”

 

Geschreven door: Corrie van Ham
“Ik wil u graag complimenteren voor de enthousiaste manier waarop u de lezingen geeft.”

 

Geschreven door: Elly Woortman
“Ik was bij jouw uiteenzetting over Vincent van Gogh. Graag benadruk ik nogmaals dat ik het een heel interessant verhaal vond en een heel geslaagde middag. Dit verdient zeker navolging.”

 

Geschreven door: Marianne Wouters van den Oudenweyer
“Vanavond weer één van de lezingen bijgewoond waar ik bijzonder van geniet. Op een zó leuke manier gebracht en verteld.”

 


Geschreven door: Petro van der Veen

“Nog mijn complimenten voor gistermiddag. Ik vond de lezing Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk erg interessant en afwisselend en heb alleen maar positieve reacties gehoord.”

 

Geschreven door: E.S.
“Ik heb genoten van jouw extra vondsten en de knipoog op het eind.”

 

Geschreven door: Ties Onvlee
“Nogmaals dank voor de cursus Mooiste Kunst. Het was elke dinsdagmiddag een feestje!”

 

Geschreven door: Riek de Moes
“Wat genieten wij van uw vertelkunst over uw vak kunstgeschiedenis. U weet uw toehoorders enorm te boeien. Hartelijk dank daarvoor. ”