Aan tafel! of ‘hoe heurt het eigenlijk’ met mes en vork; vijf eeuwen eten en tafelmanieren

Op een dinertafel ligt vaak een wit tafellaken met bijpassende witte servetten. Sinds wanneer dekken wij zo: met daarbij glas en mes aan de rechterkant en het brood altijd links van het bord? Mag je met je handen eten of je bord schoonvegen met een stuk brood? En waar dient dat kommetje water voor? Gedragsregels rond eten en drinken zijn er al zolang mensen samen de maaltijd gebruiken.
Voor de Tuin en Culinair Fair in Orvelte gaf ik een boeiend betoog over tafelgewoonten door de eeuwen heen. Ik nam de aanwezigen mee van de Middeleeuwen (denk aan scènes uit de schilderijen van Pieter Breughel: dronken lieden die zich al schreeuwend en lallend de goed doen aan gebraden speenvarkens en gevulde kippetjes) via de Renaissance (toen verschenen de eerste etiquetteboeken) en de Gouden Eeuw naar de 18e en 19e eeuw (met steeds uitgebreidere serviezen) waar men fijnproever wordt in plaats van een veel-eter.
Dat het er vroeger heel anders aan toe ging dan wij nu gewend zijn is duidelijk. Hoe vreemd sommige gewoonten ook voor ons lijken, ze werden wel door de etiquette’ bepaald. En sommige van de gedragsregels gelden nog tot op de dag van vandaag!

Dit bericht is geplaatst door koen. Maak dit favoriet permalink.